Recenze: Islámská rozpínavost nezná mezí

15. 02. 2015 22:51:45
Kritický pohled na islám a důraz kladený na jeden z aspektů tohoto v současnosti nejdiskutovanějšího náboženství, rozpínavost, to slibuje anotace knihy Islámská rozpínavost s podtitulem Včera, dnes a zítra. Už v úvodu ale Martin Janeček coby autor upozorňuje, že nejde o objektivní pohled na islám, protože vyvážených názorů je údajně dostatek. Ani tahle zmínka však čtenáře nepřipraví na to, co bude následovat. Jednostrannost, neobjektivita, zkratkovitě popsané dějiny ve velmi pochybném kontextu, chybějící  pevnější podloženost některých názorů je pak už jen do očí bijícím završení knihy, která nemá s objektivním výkladem islámské rozpínavosti nic společného. 

Autor zvládne popsat v jedné knize nejen dějiny a souvislosti celého islámu, ale také křesťanství a judaismu, mnoha států a politických zřízení a nebojí se pustit ani do filosofických otázek. Bez náznaku diskuse dochází k direktivnímu závěru, že zatímco judaismus a křesťanství jsou náboženství mírumilovná, islám je ve všem jejich pravým opakem. „Islám má jasně stanovený cíl světovlády,“ to je hlavní premisa kapitoly O současné krizi západního světa, kde autor tvrdí, že muslimové jen využívají pocitu viny křesťanských národů, zejména těch, které kdysi stály v čele koloniálních říší, aby ovládli celou Evropu.

Islám je přičinou všeho zla

Už samotný fakt, že autor zvládne vyložit na velmi omezeném prostoru několika kapitol celé dějiny, naznačuje, o jak kvalitní čtení jde. Není pochyb o tom, že má Martin Janeček obdivuhodné znalosti, že se velmi dobře orientuje v náboženské problematice a jeho názory jsou podložené. Nicméně v knize Islámská rozpínavost se pokouší shrnout celý komplikovaný vývoj naší společnosti, což prostě není možné. Člověk, který nemá s historií nic společného, se velmi brzy ve všech těch útržkovitě zmíněných faktech ztratí. A ti s trochu větším přehledem o světových dějinách, filosofii nebo politické historii se jen diví, jak lze některé události obrátit proti muslimům. Autor analyzuje příliš mnoho věcí najednou a tak vzniká zmatený mix možná jen zdánlivě nesouvisejících informací. V jeho podání jsou muslimové stručně řečeno příčinou všeho zla na světě.

V knize Islámská rozpínavost naprosto chybí jakákoli objektivita. Pro někoho, kdo chce získat dost argumentů proti muslimům, je to literatura ideální. Přichází s katastrofickými scénáři, vychází z premis typu, že demokracie je neslučitelná s islámem, upozorňuje na všechny problémy a nepokouší se ani naznačit druhou stranu mince. Kniha má být rovnou prezentována jako nekritický výklad historie v neprospěch islám, pak by s jejím obsahem nemohl mít žádný čtenář problém. Ale otevřít ji v očekávání nového poznání a dostat pouze jednu část pravdy, ještě navíc naservírovanou velmi kontroverzním způsobem, není nejšťastnější způsob, jak toto komplikované téma prezentovat veřejnosti. 

Knihu Islámská rozpínavost je možné si koupit na knihy.idnes.cz.

Autor: Adéla Ištvánková | neděle 15.2.2015 22:51 | karma článku: 9.14 | přečteno: 1443x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 5.09 | Přečteno: 147 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.25 | Přečteno: 304 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1048
Žurnalistiku jsem studovala, abych se zdokonalila, politologii abych se zorientovala, a teď se to pokouším dát dohromady. K tomu si přimíchávám fotografování metodou pokus omyl a cestuji, abych měla co fotit. Bez sportu by mi mozek brzy vynechával, bez knížek by byl můj život ochuzený a bez přátel nudný. Studium: Mediální studia a žurnalistika na Masarykově univerzitě v Brně Zaměstnání: Odpovědná redaktorka a PR specialista v Kulturním centru Turnov

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...