Ze Souše na Smědavu na in-line bruslích? Jen pro trénované blázny

21. 07. 2014 16:08:08
Vhodných tras pro in-line bruslaře je v našich horách pomálu. Proto srdce zaplesá, když se na internetu dočtete, že od vodní nádrže Souš v Jizerských horách se dá na kolečkových bruslích dojet pohodlně až k horské chatě Smědava. Je sice pravda, že je to možné, ale užijí si to asi jen trénovaní sportovci.

Adéla Beranová

Při příjezdu k Souši narazíte na malé parkoviště, kde se můžete přezout do bruslí a vyrazit. Cesta na Smědavu je dlouhá asi 8 km, což by vydalo i s návratem na příjemný výlet. Jenže to by nesměla silnice začít asi v polovině nekonečně stoupat.

Povrch perfektní, provoz už tolik ne

Je potřeba podotknout, že povrch je pro in-line brusle naprosto ideální - jemný asfalt bez sebemenších hrbolů či děr, ani na kamínky či větvičky a jiný nepořádek není snadné narazit. Mírnou nevýhodou je, že na silnici se kromě bruslařů a cyklistů proplétají do hor i auta. Není jich však tolik, že by to bylo nepohodlné.

Náročné stoupání, nudné klesání

Problémem je ale výškový profil trasy. Dokud se silnice kroutí kolem přehrady, jde o velmi příjemnou vyjížďku, pak ale začne stoupat a už nepřestane. Věřím, že na kole jde o mírný a pohodový kopec, pro průměrného bruslaře ale zdaleka takový není. Člověk na in-linech se tu skutečně zapotí, k vylepšení fyzičky je to trasa naprosto ideální, na příjemný výlet už tolik ne.

Ke Smědavě se pak sjíždí asi kilometr z kopce, takže chuť na dobrý oběd či jiné občerstvení musí být opravdu velká, když si člověk uvědomí, že bude muset stejnou trasou zase zpátky. Sjíždění je zpět je trochu zdlouhavé a bruslař musí umět dost dlouho a bezpečně brzdit.

Pro cyklisty snová trasa

Výlet může zachránit asi jen občasný výhled na krásné panorama hor či příjemný horský vzduch. V přehradě se koupat nesmí a vodní hladinu spatříte jen s dobrým zrakem skrze stromy. Ovšem na kole to musí být zážitek opravdu nádherný, ze Smědavy se dá pokračovat různými směry a nadšených cyklistů tu potkáte hodně.

Autor: Adéla Ištvánková | pondělí 21.7.2014 16:08 | karma článku: 6.72 | přečteno: 518x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 481 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1048
Žurnalistiku jsem studovala, abych se zdokonalila, politologii abych se zorientovala, a teď se to pokouším dát dohromady. K tomu si přimíchávám fotografování metodou pokus omyl a cestuji, abych měla co fotit. Bez sportu by mi mozek brzy vynechával, bez knížek by byl můj život ochuzený a bez přátel nudný. Studium: Mediální studia a žurnalistika na Masarykově univerzitě v Brně Zaměstnání: Odpovědná redaktorka a PR specialista v Kulturním centru Turnov

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...